Наш сайт використовує кукі файли

Еволюція футбольної форми>
23.12.2021
517

Еволюція футбольної форми

Навігація по статті:

Уявіть, Девід Бекхем грає у футбол у чорному циліндрі, білій сорочці з довгим рукавом та важких черевиках із металевими шипами на підошві. Думаєте це марення? А так могло б бути, якби він народився 1850 року, а не в сучасній Англії. Як футбольна форма змінювалася від пов'язок на стегнах до індивідуальних колекцій від Adidas, читайте далі.

Перші згадки про футбольну форму

Сучасний футбол зародився у Великій Британії. Але його історія бере свій початок ще у Стародавньому Єгипті та Китаї. І якщо зараз футбольне екіпірування гравців у різних країнах відрізняється лише дизайном, на той час воно відображало традиції та звички народу.

Як думаєте, виглядали стародавні китайці та японці, які грають у м'яч? Спробуйте здогадатися, перш ніж прочитаєте далі. Звичайно, вони одягали свої кімоно та ханьфу – традиційний одяг для їхньої культури. Тоді гра називалася Тсу Чу і дослівно перекладалася бити по шкіряному м'ячу ногами. Перші згадки про футбол зафіксовані саме у китайських літописах, яким понад 2000 років.

У далекому минулому багато людей одягали на матчі те, що зазвичай звикли носити. Стародавні єгиптяни використовували пов'язки на стегнах, які робили з льону, як аналог сучасним шортам. Жителі Русі грали у повсякденному одязі та валянках, а в Італії — у штанах та з голим торсом.

Індійці покладалися не тільки на свою майстерність гри, а також використовували своє вбрання, щоб навіяти страх противникам. І тому вони одягали голови убитих тварин. А греки взагалі вирішили нічого не вибирати та грали голими.

У XIV столітті англійці одягали на гру те, в чому зазвичай ходили на вулиці. Тоді футбол був схожий на групову бійку, ніж на спортивне змагання. Число учасників могло досягати сотні людей, грали прямо на площах та вулицях по 20 годин поспіль. Це призводило до численних травм та пошкодження міського майна. Тому влада заборонила такі розваги на 200 років, загрожуючи смертною карою.

Перші пам'ятки футбольного екіпірування в Англії показують, що британці грали у плащах та штанях. А вже наприкінці XIX було затверджено першу офіційну форму, що складалася з сорочки, штанів, циліндра та гольфів, заправлені в штани. Чоботи замінили на черевики із металевими шипами. Але вони часто травмували гравців, тому одягали спеціальні щитки зверху на шкарпетки. Потім шипи замінили на шкіряні, щоб зробити цей вид спорту безпечнішим.


Згодом гра набирала все більшої популярності, і футбольні спільноти намагалися прийти до загального стилю. Так сорочки замінили на светри, а штани на довгі шорти на ременях. Учасники почали домовлятися про кольори своєї форми, щоб розрізняти різні команди. Але це все одно було дуже не зручно. Тоді одяг робили з натуральних тканин, тому від поту він ставав важким і сильно липав до тіла під час гри. Тому з 1904 року футболісти перейшли до коротких шортів.

З 1909 року воротарі мали відрізнятися від основних членів команди, тому вони використали інший колір для своєї форми. З 1928 з'явилася традиція писати номери на шортах або футболці, щоб розрізняти гравців. У 1980 році почали створювати футбольну форму з нанесенням прізвища або прізвиськ гравців.

Революція у створенні спортивного одягу сталася з появою синтетичного волокна. З того часу форма стала виглядати такою, якою ми звикли її бачити зараз.

Наші дні

Тепер форма виготовляється зі штучних матеріалів, які менше вбирають вологу. Вона легша і може важити до 200 г, завдяки чому її практично не відчуваєш. Синтетичне волокно швидко висихає, не меніться і відрізняється зносостійкістю.

Зараз цінується індивідуальність, а футбольна форма для команди може змінюватись щосезону. Клуби намагаються зберегти класичні для них кольори та стилістику, але постійно експериментують з дизайном. Виробники пропонують індивідуальне оформлення та пошиття бутсів для гравців виходячи з особливостей їхнього організму. Деякі відомі спортсмени випускають унікальні лімітовані колекції.

Особливо шиють комплекти для фіналу ліги чемпіонів та Кубка світу. А потім ці набори розпродують на аукціонах або ставлять на стенд як пам'ятні трофеї.


Популярні бренди Nike, Adidas, Joma та інші змагаються у розробці більш технологічних матеріалів. Вони розробляють інноваційні рішення, що допомагають виводити вологу з організму. Чому це так важливо? Якщо гравець бігатиме в мокрому одязі, то є великий ризик, що він може підхопити застуду, запалення легенів або м'язів. Щоб зменшити тертя з тілом, деякі створюють безшовні моделі, які не залишають роздратування.

Спонсори витрачають величезні гроші, щоб їхні логотипи були зображені на футболках та взутті футболістів.

Що нас чекає у майбутньому

Технологічний прогрес вплинув і створення текстилю. Тепер це не просто предмет одягу, а інструмент для моніторингу та контролю за внутрішніми процесами людини. Найпростіша майка незабаром може перетворитися на портативний комп'ютер.

Тенденції змінюються щороку. Виробники вдосконалюють технології виготовлення, щоб матеріал захищав тіло від перегріву та пошкоджень. Вчені розробляють спеціальну нанотканину, яка не мокне та визначає, коли температура тіла сильно підвищується.

Е-тканина – це інноваційне волокно, яке містить датчики та процесори для збору інформації про стан організму. Вони дозволять спортсменам вимірювати швидкість, силу, температуру та інші показники. Стане можливо відстежувати частоту серцевих скорочень та дихання. Це допоможе тренерам покращити тактику гри та вчасно робити заміни.

Генеральний директор Nextiles, Джордж Сан, сказав: “Замість того, щоб чіпляти комп'ютерний чіп до вашого тіла, ми можемо вшити ці схеми прямо в рукав, сорочку та штани”. Він стверджує, що ці дані можна використовувати для запобігання травмам і перенапрузі.

Деякі гравці Американської вищої футбольної ліги використовували вбудовані в майку пристрої GPS під час ігор, щоб зрозуміти, як швидко вони можуть вивести когось з ладу, або відстежувати їхню силу при ударі по м'ячу.

У недалекому майбутньому на нас чекає справжня революція у проектуванні спортивного одягу, який також вплине і на сам футбол.