Наш сайт використовує кукі файли

Що таке компресійний одяг>
16.12.2021
385

Що таке компресійний одяг

Навігація по статті:

  • Компресійний одяг: що це таке
  • Принцип дії

    Якщо ви втомилися від постійного болю в м'язах після тренувань, мрієте стати витривалішими і менше втомлюватися, тоді настав час вам дізнатися, що таке компресійний одяг для спорту. Навіщо він потрібен та чим може вам допомогти? Як це діє на ваш організм? І який одяг підійде саме вам? Все це ми розберемо у статті.

    І неважливо професійний ви спортсмен або аматор, вам необхідно знати про спеціалізоване екіпірування.

    Компресійний одяг: що це таке

    Компресійний одяг — це спеціальна спортивна форма з еластичних матеріалів, яка щільно облягає тіло та здавлює його в потрібних ділянках.

    Спочатку вона була створена для медичних цілей та допомагала пацієнтам, які страждали від захворювань вен. Тиск, створюваний одягом, дозволяв посилити кровообіг. Спортивні лікарі звернули увагу на цю властивість та почали досліджувати, чи може вона допомогти підвищити результати спортсменів. Вони з'ясували, що використання компресійних шкарпеток допомагало покращити циркуляцію крові у венах та зменшити набряклість та розтягнення.

    Згодом вони продовжили експериментувати, і зараз нам доступний цілий комплект такого одягу.


    Принцип дії

    Коли ви довго займаєтеся інтенсивним спортом, судини розширюються, тому що збільшується потік крові. Це може призвести до зміни форми стінок вен, вони стануть нерівними. Згодом це переросте на варикоз або сильне навантаження на судинно-серцеву систему.

    Компресійний одяг для тренувань здавлює м'язи з судинами, чим покращує роботу кровоносної системи. Він дозволяє покращити її стимулюючи кровообіг.

    Як це допомагає відновитись після фізичних навантажень? Уявіть, що ви довго бігаєте. Під час пробіжки ваша нога багато разів бʼється об якусь поверхню, створюючи вібрації в області м'язів. Це призводить до мікро надривів м'язової тканини, через що з'являються відчуття болю в тілі, або ви навіть можете травмуватися. Навіщо потрібні компресійні штани чи гетри у такому разі? Вони здавлюють ноги в потрібних місцях та скорочують вібрації, що зменшує болісні відчуття та підвищують витривалість.

    Ступінь стиснення залежить від ділянки тіла. Наприклад, внизу ноги стискає найбільше, тому що кров рухається знизу вгору. Тому в нижній частині потрібен більший тиск. У районі гомілки здавлювання зменшиться на 30%, а ближче до коліна стискатиме наполовину менше, ніж біля щиколотки.

    Головне пам'ятати, що довго носити такий одяг не можна через напругу на судини. Надягайте її під час великих навантажень та інтенсивних тренувань.

    Види компресійного одягу

    За призначенням бувають:

    Для спорту

    Це штани, легінси, футболки, гольфи, топи, костюми, кофти, які ви використовуєте для тренувань, а спортсмени для змагань. Вони допомагають знизити навантаження на судинну систему та м'язи, запобігаючи травмам та зменшуючи больові відчуття.

    Для відновлення

    Цю білизну може виписати лише лікар. Вона має великий рівень стискання та лікувальний ефект.

    По області застосування:

    Рашгарди

    Рашгард — компресійна футболка, яка буває з коротким, довгим рукавом або без нього. Розігріває м'язи та дозволяє уникнути розтяжінь.

    Навіщо потрібна компресійна футболка? Вона допомагає захистити шкіру від пошкоджень та зменшити навантаження на верхню частину тулуба, якщо ви займаєтеся такими видами спорту, як боротьба, бокс, біг, гімнастика та подібні активності.

    Тайтси

    Тайтси - це компресійні штани, які підтримують та зігрівають м'язи ніг. Бувають трьох видів: короткі (до коліна), середні (трохи нижче колін) та довгі (по щиколотку). Якщо ви бігаєте на великі дистанції, вони допоможуть вам покращити свої результати.

    Деякі запитують, чи потрібно одягати труси під компресійні штани через їх щільне прилягання до тіла. Зазвичай їх носять голе тіло. Є моделі, які вже йдуть із вшитою спідньою білизною. Окремі виробники категорично забороняють використовувати їх із трусами.

    Шорти

    Компресійні шорти – це вид спортивного одягу, який щільно облягає ноги до колін. Вони можуть мати різні вставки, пошиття та ступеня компресії залежно від їхньої мети.

    Вирішіть для чого вам потрібні компресійні шорти. Якщо ви збираєтеся в них бігати чи ходити на фітнес, тоді вам підійдуть більшість моделей. Якщо ви займаєтеся боротьбою, зверніть увагу на варіанти з вшитою кишенькою для черепашки, щоб захистити пах.

    Гетри та шкарпетки

    У багатьох видах спорту найбільше навантаження ви отримуєте на ноги, тому важливо допомогти їм швидко відновитись. Компресійні шкарпетки та гетри дозволяють покращити кровообіг та знизити набряклість. Їх часто використовують боксери та бігуни для марафонів.

    Рукава

    Компресійні рукава мають ту саму функцію, що решта одягу з ефектом компрессії, тільки їхня головна мета знизити навантаження на м'язи рук і передпліччя.

    Як вибрати компресійний одяг

    Зверніть увагу на відповідність стандарту якості RAL-GZ 387, коли вибиратимете компресійний одяг.


    Як прийняти правильне рішення?

    Орієнтуйтеся на вимірювання обхватів, а не на розмірну сітку. Іноді можуть бути нестиковки, які будуть завдавати вам дискомфорту. Тут важливим є кожен сантиметр. Обирайте суворо виходячи з ваших параметрів.

    Краще купуйте екіпірування зі штучних матеріалів. Вони еластичніші за своєю структурою, ніж натуральна тканина. Тому щільніше сидять на тілі та ефективніше здавлюють.

    Перевірте на зручність. Спортивне екіпірування повинне щільно облягати тіло, але при цьому не обмежувати рухи і не натирати шкіру. Щоб розібратися, як повинна сидіти компресійна футболка, штани та інший одяг, приміряйте її та спробуйте рухатись в ній.

    Зважайте на вид тренування. Це допоможе вам зрозуміти, як вибрати компресійні штани чи шорти. Наприклад, є різниця, чи бігаєте ви, чи займаєтеся велоспортом, тому що навантаження йде на різні групи м'язів.

    Як прати компресійний одяг

    Якщо ви хочете, щоб одяг з ефектом компресії прослужив вам довше, доглядайте його правильно.

    А тепер докладніше розберемося, як прати компресійні штани, футболки, легінси, кофти та гольфи.

    Крок 1. Вивчіть бирку та рекомендації з прання. Якщо прати у машині не можна, тоді краще зробити це вручну.
    Крок 2. Спочатку виверніть одяг.
    Крок 3. Виставте температуру не більше 40 градусів, якщо використовуєте пральну машину.
    Крок 4. Не додавайте відбілювачів або інших хімічних засобів, крім порошку.

    Кілька правил правильної сушки

    У жодному разі не кладіть сушитися на батарею, білизна може розтягнутися і втратити свої властивості компресії.

    Не залишайте сохнути в пральній машині. Не намагайтеся висушити праскою. Ви можете зіпсувати річ. Розкладіть одяг горизонтально і дайте так висохнути.